چگونه مهارت تصمیم گیری خود را تقویت کنیم؟
چگونه مهارت تصمیم گیری خود را تقویت کنیم؟
تصمیم گیری خوب روشی است که باید آموخته شود. این مهم، چیزی نیست که ما بهطور ذاتی با آن متولد شویم، بلکه صرفاً یک فرایند گام به گام است که معمولا از تجربه زندگی هر کدام ما نشأت میگیرد.
بیشتر افرادِ با تجربه میدانند که لحظههای مختلف زندگی، معلمی پرهزینه اما ارزشمند هستند که به ما میآموزند قدم بعدی را چرا و چطور برداریم. تصمیمات حتماً از یک موقعیت به موقعیت دیگر متفاوت هستند. به همین خاطر آشنایی با مهارت تصمیم گیری مهم است؛ زیرا میتواند به ما کمک کند تا در وضعیتهای مختلف، استرس مضاعف را کنار گذاشته و مسائل را بررسی کنیم.
هنگام تصمیم گیری، مراحل زیادی پیش روی ما وجود دارد که میتوانیم هر کدام را بهطور مستقل بررسی کرده و در نهایت به یک نتیجه منطقی برسیم.
تقویت مهارت تصمیم گیری:
۱- بر ترس هایتان غلبه کنید
راز بزرگی که اینجا وجود دارد این است که وقتی پیش خودتان فکر می کنید نمی توانید قاطعانه عمل کنید و تصمیم بگیرید، احتمالا به خاطر ترس هایتان است. هر تصمیمی، هر چقدر هم کوچک باشد نوعی تغییر محسوب می شود و می تواند تفاوت قابل توجهی در زندگی خودتان و اطرافیانتان که برایتان مهم هستند تغییر قابل توجهی ایجاد کند.
این ترس از تغییر مخرب است و جلوی شما را می گیرد و موقعی که باید برای سرنوشتتان تصمیم بگیرید شما را فلج می کند. حالا این سوال پیش می آید که چطور می توانید جلوی این حس را بگیرید و این الگوی منفی را بشکنید؟ جواب این است که باید به جای ترسیدن، آغوشتان را برای تغییرات باز کنید. این را بپذیرید که زندگی همیشه در حال تغییر است و با تصمیم گیری، حتی وقتی نسبت به آن اطمینان ندارید، کنترل زندگی تان را در دست می گیرید.
۲- بیش از حد همه چیز را تجزیه و تحلیل نکنید
فقط شما نیستید،؛ هیچ کس در هیچ کجای جهان نمی تواند نسبت به همه چیز کاملا مطمئن باشد. افرادی که یاد گرفته اند چطور فرد قاطعی باشند، به همان اندازه شما مطمئن یا نامطمئن هستند؛ آنها فقط ترجیح می دهند که انتخاب کنند. اما شاید بگویید ممکن است تصمیمی که می گیرند اشتباه باشد؛ در این صورت چه؟
در حقیقت آنها می دانند که می توانند از اشتباهاتشان درس بگیرند و معمولا هم به سرعت این درس را فرا می گیرند. برای همین یک تصمیم ضعیف به تصمیم گیری های قوی و منطقی در آینده منجر می شود. اگر هیچ تصمیمی نگیرید ممکن است اتفاق بدی نیفتد یا چیزی بدتر نشود؛ اما با یکجا نشستن و دست روی دست گذاشتن هم اوضاع تغییر نمی کند. با گذشت زمان عدم موفقیت در انتخاب، خود به خود به یکی از انتخاب هایتان تبدیل می شود و می توانید آن را کنار بگذارید.
مهارت مدیریت و رهبری واقعی از توانایی تصمیم گیری ناشی می شود؛ حتی اگر از درستی آن تصمیم مطمئن نباشید. اگر می خواهید در زندگی شخصی یا در محل کارتان رهبری یک گروه را به عهده بگیرید، باید آمادگی سرنوشت ساز بودن را داشته باشید؛ حتی اگر ندانید راه درست چیست. پس بیش از حد فکر نکنید و شروع به تمرین قاطعیت کنید!
۳- کسی را پیدا کنید که به شما یاد بدهد چطور قاطع باشید
اغلب اوقات چیزی که مانع از تصمیم گیری ما می شود این است که احساس می کنیم همه اطلاعات مورد نیاز برای یک تصمیم گیری درست و مناسب را در اختیار نداریم. در چنین شرایطی نکته ای که می تواند به شما کمک کند این است دست از تحلیل بیش از حد اوضاع بردارید. احساس آمادگی برای تصمیم گیری به معنی جمع آوری اطلاعات است. از سوال پرسیدن، تحقیق کردن و بررسی نظرات مختلف خجالت نکشید. هر چه اطلاعات بیشتری در اختیار داشته باشید، بهتر می توانید تصمیم بگیرید.
بهترین مدیران کسانی هستند که دنبال پیشرفت مداوم و بی پایان در همه چیز و از جمله تقویت مهارت های تصمیم گیری شان هستند. اگر مشاور یا مربی داشته باشید می توانید همیشه درباره تصمیماتی که می خواهید بگیرید با او مشورت کنید، سوالاتتان را بپرسید، اطلاعات و تجربیات مفید برای تصمیم گیری را جمع آوری کنید و به این ترتیب تصمیم قوی و مناسبی بگیرید. داشتن مشاور برای کسانی که می خواهند تصمیمات قاطعانه بگیرند بسیار ضروری است.
۴- نتایج تصمیمتان را تجسم کنید
از ویژگی تجسم کردن اغلب برای تعیین و دستیابی به اهداف استفاده می شود. در مسیر افزایش قاطعیت هم می توانید از این مفهوم استفاده کنید. تمام گزینه هایی که برای حل مسئله پیش رو دارید را در نظر بگیرید و تجسم کنید هر کدام از آنها چه نتیجه ای به شما می دهند. پیش خودتان تصور کنید که بعد انتخاب هر کدامشان چه اتفاقی می افتد؟
فقط به نتایج منفی فکر نکنید، بلکه نتایج مثبت و خنثی را هم در نظر بگیرید. برای هر گزینه یک لیست از مزایا و معایب آن راه حل در ذهنتان بسازید. این استراتژی نه تنها در تصمیم گیری نهایی به شما کمک می کند، بلکه در واقع ذهنتان را برای تصمیم گیری سریعتر در آینده شرطی می کند.
۵- تصمیمات کوچکتر بگیرید
تنها راه فهمیدن اینکه شما به طور مداوم در زندگی تان در مسیر پیشرفت قرار دارید یا نه، استفاده از قدرت تصمیم گیری است. این قدرت هم درست مثل هر قدرت دیگری تا زمانی که از آن استفاده نکرده اید تقویت نمی شود. هر چه بیشتر تصمیم بگیرید، مهارت تصمیم گیری تان بیشتر می شود. به این ترتیب خیلی زود یاد می گیرید چطور قاطع تر باشید.
وقتی تصمیم بزرگی می گیرید به خودتان محدودیت زمانی بدهید. اغلب اوقات، بهترین ایده ها و انگیزه ها همان انگیزه های اولیه هستند و اغلب اوقات بعد از فقط ۵ تا ۱۰ دقیقه می دانیم چکار می خواهیم کنیم. اگر قرار است تصمیم بزرگی بگیرید، با تقسیم آن به تصمیمات کوچکتر کارتان را راحت تر کنید. حتی می توانید روی کاغذ این تقسیمات را بنویسید و مرحله به مرحله جلو بروید. فکر کردن در مورد یک تصمیم بزرگ به عنوان یک سری تصمیمات کوچک، فشار را از روی شما برمی دارد و اجازه می دهد بتوانید عاقلانه فکر کنید.
۶- سعی نکنید کامل و بی عیب و نقص باشید
همه ما این جمله کاچی به از هیچی را شنیده ایم. این اصطلاح به خصوص درباره تصمیم گیری به خوبی صدق می کند. افراد موفق در هر زمینه باید روی نحوه تصمیم گیری هر روزشان تسلط داشته باشند. آنها هم درست همان موانع مشابه شما را دارند؛ با این تفاوت که یاد گرفته اند قرار نیست کامل و بی عیب و نقص باشند. گاهی اوقات همین که به اندازه کافی خوب باشید خودش یکجور کمال به حساب می آید. کامل بودن فقط باعث می شود موقع انتخاب کردن ترس بیشتری داشته باشید.
به جای تمرکز روی کمال، از خودتان بپرسید این تصمیم چه با نگاه کمال گرایانه ای که نسبت به خودتان دارید چه ارتباطی دارد؟ کدام گزینه شما را به آن هدف نزدیکتر می کند؟ اگر همه چیز طبق برنامه پیش نرود، آیا می توانید عواقب آن را بپذیرید؟ اگر به تصمیماتی که می گیرید به چشم عوامل مرگ و زندگی نگاه نکنید و آنها را سنگ محک و عامل اضافه کردن تجربیات زندگی تان تصور کنید، علاقه تان به کامل و بی نقص بودن هم کمتر می شود.
۷- یک هدف برجسته برای خودتان تنظیم کنید
حالا که با ترس هایتان آشنا شدید و یاد گرفتید چطور باید بر آنها غلبه کرد، وقتش رسیده با تعیین یک هدف جسورانه رو به جلو حرکت کنید. به چیزی فکر کنید که همیشه می خواستید برای خودتان بدست بیاورید. احتمال اینکه ترس هایتان شما را عقب نگه داشته باشند وجود دارد؛ پس با قاطعیت تصمیم بگیرید که برای رسیدن به هدفتان جسورانه به جلو حرکت کنید.
فرض کنید می خواهید فروشتان را بیشتر کنید اما در برابر تعیین این مسئله به عنوان هدف مقاومت می کنید، چون به نظرتان فروش بیشتر غیر ممکن می رسد. وقتی ترستان را رها کنید آزادانه تر فکر می کنید و متوجه می شوید برای رسیدن به چنین هدفی فقط به ابزارهای مناسب احتیاج دارید و هیچ چیزی غیر ممکن نیست. برای فروش بیشتر، شاید لازم باشد یک بازاریاب استخدام کنید یا استراتژی های فعلی تان را مجددا بررسی کنید. یادتان باشد وقتی راهکار جدیدی اتخاذ می کنید به آن پایدار و متعهد بمانید و تا رسیدن به هدف دست از تلاش برندارید.
اینکه چطور بتوانیم قاطعانه تصمیم بگیریم تاثیر بسیار زیادی روی زندگی ما دارد. تصمیم گیری مهارتیست که از طریق آن می توانید مهارت های دیگرتان را هم به دیگران نشان بدهید. با استفاده از نکاتی که در این مطلب گفته شد به راحتی می توانید این مهارت را در خودتان تقویت کنید.
۸. هنر و فرهنگ را وارد زندگی خود کنید
شاید خندهدار به نظر بیاید ولی ثبت نام در کلاس گیتار یا رقص یا آواز میتواند به شکل عجیبی به رشد مهارت تصمیم گیری در شما کمک کند. کافی است سه روز در هفته به مدت یک ساعت به تمرین ساز مورد علاقهاتان بپردازید یا نقاشی کنید یا مجسمه بسازید. شرکت در کنسرت یا تئاتر به طور منظم نیز میتواند دراین زمینه اثربخش باشد.
شاید این کار از نظر شما بیهوده و زمانبر باشد، ولی در واقعیت نتایج شگفتانگیزی دارد، زیرا اولا به بهبود روحیه شما کمک میکند و ثانیا قابلیت تمرکز شما را افزایش میدهد که هر دو این ویژگیها در قدرت تصمیم گیری موثر هستند. پس حتما همین الان این کار را انجام بدهید و یک هنر را شروع کنید.
۹.با افرادی از گروههای سنی مختلف در تماس باشید
بهتر است دایره دوستان و اطرافیان خودتان را به هم سن و سالانتان محدود نکنید. سعی کنید هم با افراد جوانتر و هم با افراد مسنتر از خودتان ارتباط داشته باشید. ارتباط با افراد مسنتر به شما کمک میکند آگاهی خود را افزایش دهید، بهتر بتوانید برای آینده برنامهریزی کنید و همچنین جوانب مختلف هر چیزی را بهتر بسنجید. ارتباط با جوانترها نیز کمک میکند به آرزوها و موفقیتهای گذشته خود بازگردید و شوق دوبارهای برای تکرار آنها بیابید.
علاوه بر این موارد، وقتی چندی از رقابت با هم سن و سالان خودتان غافل میشوید، زاویه دید متفاوت و شفافتری به دست میآورید و بهتر میتوانید مزایا و معایب هر انتخاب را بسنجید. تمام این موارد مستقیم و غیر مستقیم در بهبود مهارت تصمیم گیری شما موثر هستند، پس فراموش نکنید که با افراد مختلف ارتباط بگیرید.
۱۰. ورزش کنید
همه ما بارها شنیدهایم که عقل سالم در بدن سالم است. روسی ها یک ضرب المثل هم دارند که میگوید: روح سالم در بدن سالم است.
بارها برای من پیش آمده که ذهنم مشغول تصمیم خاصی بوده است. وقتی به باشگاه رفتم، توانستم کمی ذهنم را آزاد کنم و سپس با دید بازتری به مشکل نگاه کنم. پس حتما یک ورزش که به آن علاقه دارید را شروع کنید. این کار هم باعث میشود آدمهای جدیدی را ملاقات کنید (که هم روحیه شما را بهبود میبخشند و هم بعدا در کار، زندگی، مشورت و.. به شما کمک میکنند) و هم به سلامتی جسمی شما کمک میکند.
همچنین ورزش کردن اعتماد به نفس را افزایش میدهد که کمک میکند به تصمیماتتان بهتر اعتماد کنید. پس وقت را تلف نکنید و همین الان رشته مورد علاقهاتان را آغاز کنید.
تهیه و تنظیم : گروه تحقیقاتی ثروت تفکر
دیدگاهتان را بنویسید