هوش مالی چیست و چرا باید آن را تقویت کنیم؟
هوش مالی چیست و چرا باید آن را تقویت کنیم؟
مشکلات مالی زندگی،درآمد نه چندان کافی و ساعت های کاری زیاد در مقابل درآمد موانعی هستند که مانع زندگی مطلوب ما می شوند پس باید برای رسیدن به زندگی ایده ال خود موانع مالی را از پیش روی خود برداریم و این کار تنها از طریق حل مشکلات مالی امکان پذیر است.بدون داشتن هوش مالی بالا در ایران شما زندگی بسیار سخت تری نسبت به فردی مشابه خود در کشور های پیشرفته مثل آمریکا و یا کشور های اروپایی خواهید داشت زیرا آنجا حداقل درآمد و حداقل سطح رفاه بسیار بالاتری نسبت به ایران وجود دارد و یک فرد با هوش مالی کم در کشور های توسعه یافته امکانات و سطح زندگی بسیار بالاتری را تجربه میکند حتی نسبت به افرادی که در ایران سطح هوش مالی متوسط و یا خوبی دارند. جالب است بدانید در شاخص رفاه لگاتوم ،ایران در بین ۱۴۹ کشور رتبه ۱۱۸ را دارد و این آمار تاییدی بر این موضوع است.
تعریف هوش مالی
هوش مالی متفاوت از ضریب هوشی است که با نام (IQ) میشناسیم. عملکردها و هدفگذاریهای یک فرد و رسیدن آن به اهداف مالی که برآورده کردنشان در ظاهر نشدنی به نظر میرسد همان هوش مالی به حساب میآید. اما این تعریف کلیتر از آن است که بتوانیم برای تقویت هوش مالی خود به کار ببندیم. به همین دلیل با بررسی ویژگیهای رفتاری و شخصیتی افرادی که هوش مالی بالایی دارند میتوانیم به شکل دادن یک الگوی کلی برای مسیر مالی زندگی خودمان بپردازیم.
آیا برای موفقیت مالی نیاز به تحصیلات اکادمیک است؟
نگاه تخصصی برای امور مالی و برنامهریزی اقتصادی هر شخص، به معنی این نیست که حتما از تحصیلات آکادمیک برخوردار باشد. بلکه استفاده از مشورت و تجربه افراد موفق یکی از بهترین راهها برای قدمهای اصولی در اداره وضع مالی است.
نکته کلیدی در کسب و کار یا فعالیت اقتصادی یا اصلا رفتارهای مالی، نه داشتن تحصیلات و نه پیروی از دیگران، بلکه برخورداری از موهبتی به نام هوش مالی است. هوش مالی عبارتی ساده و تقریبا گویا به شمار میرود که میتواند به اصطلاح عامیانه، یک نفر را از فرش به عرش برساند.
حوزههای هوش مالی
از معروف ترین افرادی که توانستهاند در زمینه هوش مالی به صورت مشخص و متمرکز کار کنند، رابرت کیوساکی است.
کیوساکی یک میلیاردر خودساخته است؛ به این معنی که توانسته است استعداد مالی خود را به خوبی پیدا کرده و آن را بر اساس شرایط زندگی، به بهترین شکل مورد بهره برداری قرار دهد.
از نظر کیوساکی، هوش مالی را میتوان با پنج شاخص بررسی کرد.
- یکی از این شاخصها، میزان درآمد است، یعنی به طور کلی اگر شخصی بتواند در طول سال پول بیشتری بسازد، گویا از هوش مالی بالاتری برخوردار است.
- شاخص مهم دیگر، توانایی حفظ پول است که قبلا هم به آن اشاره شد. گاهی دیده میشود برخی افراد بسیار دست و دل باز بنظر میرسند و برای خرج کردن پول خود حد و مرزی ندارد و انگار از هوش مالی و ثروت بالایی برخوردارند، در صورتی که لزوما اینطور نیست.
- راه دیگر برای تشخیص هوش مالی، توانایی و هنر بودجه بندی درست است. در وهله اول، مهم نیست در آمد شما در ماه یکصد هزار تومان یا ده میلیون تومان است؛ مهم این است که بتوانید با همان مقدار پول، به بهترین شکل ممکن برخورد کنید.
حتی اگر تمام پول شما بابت بدهی یا خسارت صرف شود، تعیین اولویت بدهیها و زمان بندی پرداخت هم نشان دهنده هوش مالی است. - قبل از این پیرامون تبدیل پول به سرمایه نیز توضیحاتی داده شد که به اصطلاح آن را اهرم سازی برای پول مینامند. به عبارت بهتر، این که چطور بتوانید با قسمتی از پس انداز خود سود بیشتری بسازید، هوش مالی شما را نشان دهد.
شاید شنیده باشید که برخی میتوانند هزار تومان را طی چند روز به صد هزار تومان تبدیل کنند، این استعداد، حکم اهرم سازی برای پول را دارد و یکی از مهم ترین پیش نیازهایش نیز، جسارت است.
در واقع اگر جسارت لازم برای ورود به وادی پر خطر و هیجان انگیز افزایش سرمایه را نداشته باشید، با وجود هوش و استعداد مالی بالا، موفق نخواهید بود.
ناگفته نماند که جسارت و خطر پذیری برای تولید سرمایه، به معنی کارهای نسنجیده و ناشیانه نیست و تلفیقی از عقلانیت و احتیاط را نیز میطلبد. - از نظر کیوساکی، بالا بردن دقت و ثبت اطلاعات مالی نیز برای تعیین هوش مالی ملاک است. کسانی بیشتر میتوانند ثروت آفرین باشند که به دقت حساب و کتاب مالی خود را شفاف داشته باشند.
هوش مالی دارای طبقه بندی خاص خود به شرح زیر است
۱ – کسب درآمد بیشتر
اکثر آدمها درآمد دارند ولی کسی که درآمد بیشتری داشته باشد هوش مالی بالاتری دارد.
۲ – محافظت از پول
محافظت از پول در برابر آدم هایی که ممکن است با ترفند٬ پول شما را بدزدند و یا پرداخت هزینه هایی مانند مالیات که در صورت دانستن قوانین مربوطه ممکن است بتوانید کمتر پرداخت کنید.
۳ – بودجه بندی پول
بودجه بندی پول مثل یک ثروتمند نیازمند هوش مالی بالایی است. اگر کسی بتواند مانند ثروتمندان بودجه بندی برای پول خود داشته باشد، میتواند ثروتمند شود.
مثلا کسی که در سال ۱۰ میلیون تومان درآمد دارد و ۱۰ میلیون تومان هم هزینه دارد،
در مقابل کسی که ۱۰ میلیون تومان درآمد دارد و ۸ میلیون تومان هزینه و ۲ میلیون تومان از پولهای خود را سرمایه گذاری میکند، هوش مالی ضعیف تری دارد!
اینکه کسی بتواند فارغ از میزان درآمد خود مبلغی از درآمد خود را پس انداز و سرمایهگذاری کند، دارای هوش مالی بالایی است.
۴ – تقویت پول خود
بسیاری از افراد نمیدانند پس اندازهای خود را چگونه سرمایه گذاری کنند تا بتوانند پول خود را تقویت کنند.
برخی از افراد پول خود را در بانک میگذارند و از حداقل سودی که بانک میدهد استفاده میکنند.
در کشور ما غالبا سود پرداخت شده توسط بانکها از نرخ رشد تورم پائین تر است؛ بنابراین پول در مدت زمان مشخص ارزش خود را از دست میدهد.
خرید اوراق مشارکت و امثال آن هم همینطور است، اینگونه کارها نیاز به هوش مالی بالایی ندارد!
ولی سرمایهگذاری به گونهای که شما بتوانید با نرخ سودی بیشتر از نرخ تورم و حتی بالاتر، پول خود را تقویت کنید نیازمند هوش مالی بالایی است.
به عبارت دیگر هرچه سود بالاتری از سرمایه خودتان بتوانید کسب کنید دارای هوش مالی بالاتری هستید.
۵ – افزایش اطلاعات مالی خود
واگذاری کار سرمایهگذاری به دیگران، مانع افزایش دانش مالی خود تان میشود.اگر شخص دیگری پولتان را مدیریت کند نمیتوانید، هوش مالی خود را افزایش دهید و در اصل شما با پول خودتان به جای خود، به دیگران پاداش میدهید!
اگر این پنج هوش مالی را در خود ایجاد کنید بهتر میتوانید مشکلات خود را حل کرده و هوش مالی خود را افزایش دهید.
تهیه و تنظیم : گروه تحقیقاتی ثروت تفکر
دیدگاهتان را بنویسید