بهبود فردی چیست؟

بهبود فردی چیست؟

به طور کلی همه ما می‌دانیم که خود واژه بهبود فردی چه معنایی دارد بنابراین نیمی از مقاله را توضیح مفهوم کلامی آن اختصاص نمی‌دهیم. اما خوب است بدانید این کلمه زمانی دارای معنای دقیقی می‌شود که آن را با بهبود تیمی مقایسه کنیم.

در سازمان‌ها و تیم‌ها زمانی که مجموع عملکرد افراد نتیجه خوبی را در بر داشته باشد اصطلاحا گفته می‌شود آن تیم خوب است. در واقع در مبحث کار تیمی تمرکز زیادی روی یک فرد خاص از آن تیم نیست اما در بحث بهبود فردی فارغ از عملکرد مجموع تیم به عملکرد فردی توجه می‌شود.

بنابراین اگر شما خودتان نیز عضو یک تیم هستید یا خیر برای بهبود فردی چیزی خارج از خودتان مطرح نخواهد بود و شما باید روی توانمندی‌ها و مهارت‌های‌تان کار کنید تا دو اتفاق بیافتد:

اول: یک مهارت را با سرعت بیشتری استفاده کنید.

دوم: یک مهارت را با کیفیت بیشتری اجرا کنید.

البته اتفاق سومی هم می‌تواند رخ دهد که شامل فراموش کردن یک مهارت است اما کسی از شما مورد سوم را انتظار ندارد.

خوشبختانه یا متاسفانه بحث بهبود فردی در کشور عزیزمان بد اجرا می‌شود که شما اگر مورد اول و دوم را به تنهایی داشته باشید فاصله بسیار طولانی با عموم جامعه ایجاد خواهید کرد. حال اگر مورد سوم را هم اضافه کنید دیگر می توانید جزو ۵درصد بالا و موفق‌تر جامعه باشید.

 

بهبود فردی به عنوان راه نجات:

نمی‌دانم چقدر از سرعت رشد دنیا با خبر هستید اما در هر صورت همین حالا که من در حال تایپ کردن این متن هستم و شما در حال خواندن آن، نیمی از چیزهایی که وجود داشته‌اند دیگر بی کاربرد هستند و جای خود را به موارد تازه‌تر و جدیدتر داده‌اند.

به نظر ترسناک می‌رسد زیرا ما انسان‌ها دوست داریم به چیزی تکیه کنیم و خیالمان راحت باشد اما با این سرعت رشد تکیه‌گاه‌هایمان ( مثل دانش، تجربه، اطلاعات و … ) دیگر نمی‌توانند تکیه‌های خوبی باشند.

پیشنهاد مشاهده  چند راهکار ساده برای غلبه بر تنبلی

اما می‌خواهم به شما بگویم که نگران نباشید زیرا مبحث فوق‌العاده بهبود فردی نمی‌گذارد در زیر چرخ‌دنده‌های این دنیا که با سرعت می‌چرخند خرد شویم. خوشبختانه این سرعت رشد توسط خودمان یعنی انسان‌ها ایجاد شده پس اگر بدانیم چطور باید عمل کنیم می‌توانیم با همین سرعت به حرکت خود ادامه دهیم.

 

بهبود فردی شامل چه مهارت‌هایی می‌شود؟

از آن‌جا که بهبود فردی به شخص شما اشاره دارد باید بتوانید تمرکز اصلی را روی مهارت‌های فردی بگذارید. نمی‌توان به طور دقیق گفت که چه مهارت‌های شخص شما را ارتقا می‌دهند و این خود شما هستید که با استفاده از روش‌های گفته شده در ادامه تشخیص می‌دهید که کدام مهارت ضروری‌تر از بقیه است.

تلاش من این است که در این مقاله به صورت کامل و مفصل لیستی از همه مهارت‌های بهبود فردی، به همراه دسته‌بندی و راه رسیدن به آن‌ها را به شما معرفی کنم تا بتوانید همانند یک دستورالعمل و چک لیست از آن استفاده کنید و بیشترین نتیجه را بگیرید.

برخی معتقد هستند دو دسته کلی برای بهبود فردی وجود دارد که شامل بهبود جسم و بهبود ذهن است اما ما می‌خواهیم به شکل جامع‌تر و کاربردی روی بهبود فردی کار کنیم پس از این نوع دسته‌بندی استفاده نمی‌کنیم تا بهتر بتوانیم وارد جزئیات بشویم.

بنابراین به شکل زیر دسته‌بندی کلی بهبود فردی را معرفی می‌کنیم:

مهارت‌های ارتباطی، طرز فکر، داشتن رسالت، عملگرایی، یادگیری، مدیریت ذهن، مهارت‌های جسمانی

البته می‌توان به روش‌های دیگر هم این مهارت‌ها را دسته بندی کرد اما اجازه دهید تا زیر دسته‌های این مهارت‌ها را هم به شما معرفی کنم تا بهتر بتوانید دسته‌بندی متناسب با آن‌چه دوست دارید انجام دهید. در ادامه تک تک این مهارت‌ها را بررسی و زیر دسته‌های آن‌ها را نیز با توضیح کامل به شما معرفی می‌کنم.

نکته: زیردسته‌های هر مهارت را وقتی کنار یک‌دیگر بگذارید به خوبی متوجه خواهید شد که برآیند آن‌ها چطور می‌تواند هر مهارت کلی را تقویت کند و جمع این مهارت‌های کلی نیز باعث بهبود فردی شما خواهد شد.

پیشنهاد مشاهده  12 راهکار مدیریت اختلاف در محیط کار

 

مهارت‌های ارتباطی:

به طور کلی هر نوع ارتباط شما با خارج از خودتان ( و حتی با خودتان ) در دسته مهارت‌های ارتباطی قرار می‌گیرد. به عنوان مثال گفتگوی درونی یا همان صدای همیشگی که در ذهن با ما صحبت می‌کند نوعی مهارت ارتباطی به حساب می‌آید. همچنین ارتباط شما با همسر، پدر و مادر، فرزند و یا دوستی که سال‌هاست او را ندیده‌اید نوعی مهارت ارتباطی است.

زیردسته‌های مهارت‌های ارتباطی شامل موارد زیر است:

ارتباط موثر، آداب معاشرت، فن بیان، رفع خجولی، اعتماد به نفس، عزت نفس، حل تعارض، رفتار با خوذ، ادراک

 

طرز فکر:

این مهارت یکی از آن دوست داشتنی‌های بهبود فردی است. زیرا وقتی آن را تقویت کنید به شکل خودکار و البته محسوس در همه چیز رشد و پیشرفت خواهید داشت. اتفاق دیگری که رخ می‌دهد نشاط و امید شما به زندگی به طرز قابل توجهی افزایش می‌یابد.

این مهارت همانطور که نامش پیداست نوع تفکر ما را نسبت به هرچیزی تحت کنترل دارد. وقتی نوع تفکر ما دستخوش تغییر شود می‌بینیم که نگاه ما نیز تغییرات بزرگی را شامل می‌شود. به عنوان مثال احتمالا دیده‌اید که برخی افراد چطور می‌توانند در اوج رویداد‌ها بد و مخرب بازهم خوب زندگی کنند و شادی آن‌ها کم نشود. این موضوع به طرز فکر مربوط خواهد بود.

زیردسته‌های مهارت طرز فکر شامل موارد زیر است:

تاب‌آوری، انگیزه، خلاقیت، نگرش،

 

رسالت:

شاید بگویید داشن رسالت که مهارت محسوب نمی‌شود و من هم با شما موافقم. اما کشف آن رسالت یک مهارت است که همه ما نیاز داریم آن را بیاموزیم.

زیردسته‌های مهارت کشف رسالت شامل موارد زیر است:

هدف‌گذاری، برنامه‌ریزی، ارزش‌ها

 

عملگرایی:

مهارتی که مانند یک تنور برای پخت نان عمل می‌کند. شما خمیر را با هزاران زحمت آماده می‌کنید و اگر ندانید چطور آن را به تنور بچسبانید زحمات شما بی‌ثمر خواهد بود. در بحث بهبود فردی باید بتوانید از اطلاعاتی که کسب می‌کنید استفاده کنید. در غیر این صورت تفاوتی با فردی که آن اطلاعات را ندارد نخواهید داشت.

پیشنهاد مشاهده  تنها روش عملی غلبه بر ترس

زیردسته‌های مهارت عملگرایی شامل موارد زیر است:

رفع اهمال‌کاری، رفع کامل‌گرایی، استمرار، انگیزه، ساخت عادت

 

یادگیری:

ممکن است عجیب باشد که بشنوید باید مهارت یادگیری را نیز یاد بگیرید. اما درست است. همزمان با پیشرفت تک تک قسمت‌های دنیا یادگیری و روش‌های آن نیز دستخوش تغییر می‌شوند و شما اگر می خواهید بهبود فردی مداوم را تجربه کنید باید در یاد گرفتن مهارت یادگیری بروز باشید.

زیردسته‌های مهارت یادگیری شامل موارد زیر است:

تندخوانی، کندخوانی، تقویت حافظه،

 

مدیریت ذهن:

ذهن ما ارث رسیده از گذشتگانی است که برای زنده ماندن بیشتر از بقیه تلاش کرده‌اند. به همین دلیل بدبینی و بدگمانی را از خود به جای گذاشته‌اند که تبدیل به یکی از دارایی‌های همیشگی ما شده است. برای آن‌که بدانید با این بدبینی‌های مربوط به گذشته چطور برخورد کنید که در زندگی امروز دردسر ساز نشوند نیاز به مدیریت ذهن خود دارید که البته یکی از مفصل‌ترین مقوله‌های بهبود فردی است.

زیردسته‌های مهارت مدیریت ذهن شامل موارد زیر است:

کنترل استرس، خودآگاهی، گفتگوی درونی، تمرکز

 

مهارت‌های جسمانی:

نهایتا نیاز به بدنی فیزیکی دارید که این برنامه‌ها را در آن قرار دهید تا برای شما اجرا کند. البته موضوع مهارت‌های جسمانی برای جلوگیری از اختلال‌های بد مطرح می‌شود. مثلا شما اگر به سلامت جسم خود اهمیت ندهید به سختی می‌توانید ذهن خود را مدیریت کنید و تقریبا روی بقیه موارد مربوط به بهوبد فردی نیز اثر می‌گذارید.

برخی گمان می کنند در حال نگه‌داری درست از جسم خود هستند. زیرا کارهایی مانند خوردن غذای خوب و ورزش را در برنامه روزانه خود دارند. اما اگر می‌خواهید به خوبی از جسم خود نگه‌داری کنید کارهای بیشتر و موثر‌تر لازم است.

زیردسته‌های مهارت جسمانی شامل موارد زیر است:

تغذیه مناسب، ورزش، سبک زندگی،‌

 

منبع: ذهنولوژی

تهیه وتنظیم:گروه تحقیقات ثروت تفکر

 

ارسال یک دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.