ایجاد انگیزه ی کارمندان در محیط کار
ایجاد انگیزه ی کارمندان در محیط کار
تفاوت کارکنان با انگیزه بالا با کارمندان بیانگیزه چیست؟
یک مدیر حرفهای باید بتواند میزان انگیزه کارکنان را تشخیص دهد و در صورت نیاز برای ایجاد انگیزه در کارکنان سازمان اقدام کند. فهمیدن این موضوع بسیار ساده است. چرا که میزان انگیزه درونی افراد با عملکرد آنها ارتباط مستقیم دارد. در ادامه به مهمترین نشانههای افراد با انگیزه و بدون انگیزه اشاره کردهایم و به شما خواهیم آموخت که چگونه می توان در کارکنان انگیزه ایجاد کرد.
نشانه های بی انگیزگی کارکنان
- بهره وری پایین آمده است
- کارکنان خسته شده اند
- اشتباهات زیاد شده است
- سهل انگاری ها زیاد شده است
- کیفیت محصولات و خدمات هم پایین آمده است
نشانه های انگیزه بالا در کارکنان
- تعهد به نتایج و مسئولیت کارها
- شایعه پراکنی در سازمان خیلی کم است
- جابجایی و ترک کار کارکنان بسیار پایین است
- خلاقیت و قوه ی ابتکار در حل مسائل بسیار و محیطی پویا وجود دارد
- همکاری بین افراد در سطح عالی وجود دارد
- کارکنان بهترین خدمات را عرضه می کنند
به رسمیت شناختن
یکی از قویترین عوامل انگیزشی بهحساب میآید. وقتی موفقیتهای کوچک و بزرگ را به رسمیت شناخته و از آنها تجلیل میکنید، افراد احساس خوبی نسبت به خود پیدا میکنند. آنها احساس میکنند مثبت، شاد و ارزشمند هستند، بیشتر احساس شایستگی میکنند و برای تکرار مجدد همان کار یا انجام کارهای دیگر به همان روش مطلوب، مشتاق میشوند.
میتوان این کار را بهطور شخصی انجام داد، یعنی بهطور خصوصی به آنها بگویید کار خود را به بهترین نحو انجام دادهاند. حتی بهتر است آنها را در حضور دیگران به رسمیت بشناسید و کار باارزش آنها را به اطلاع همه برسانید. وقتی جلسه خود با کارکنان را با اشاره به این موضوع آغاز میکنید که یکی از اعضای تیم، کار مهمی را با موفقیت به انجام رسانده است و از همه میخواهید او را تشویق کنند، دلیل اهمیت این کار را به همه اعضای تیم نشان داده و انگیزه آنها برای عملکرد بهتر در آینده را بهشدت افزایش میدهید.
اهداف کوچک و قابلاندازهگیری مشخص کنید
ما همه پروژههایی را داریم که به راه خود ادامه میدهند و به نظر میرسد که هرگز به پایان نمیرسند. چنین کارهایی واقعاً باعث تضعیف روحیه ما میشود. یک راه خوب برای اینکه این تهدید را به یک فرصت تبدیل کنیم، دیدن نمودار پیشرفت در آن کار است.
بنابراین برای اینکه کارکنانتان بدانند در حال پیشرفت هستند، شاخصهایی واضح مشخص کنید از کارهایی که کارکنان در آنها در حال پیشرفت هستند.
پاداش
به رسمیت شناختن بهتنهایی کافی نیست. افراد برای حفظ انگیزه خود به انواع پاداش نیاز دارند، در غیر این صورت احساس میکنند که به رسمیت شناختن آنها نمایشی بیش نبوده و هیچ مفهومی نداشته است.
دو نوع پاداش وجود دارد: ملموس و ناملموس. پاداش ملموس فیزیکی یا نقدی است و میتواند اضافهحقوق، ترفیع یا جایزهای مثل خودکار یا کیف باشد. پاداش ملموس قابل دیدن است و اهمیت و ارزش فردی که به این هدف دستیافته است را به خانواده او نشان میدهد.
بعضی شرکتها سنجاقسینهای که روی آن عدد ۱۰۰ نوشته شده را به فروشندهای میدهند که رشد فروشش ۱۰۰ درصد یا بیشتر بوده است. فروشنده برای بهدستآوردن این نشانه کوچک و ملموس، بهسختی تلاش میکند تا با آن خودنمایی کند و تا دوازده ماه بعد آن را به یقه خود میزند. همه افراد شرکت این جایزه را میشناسند و میدانند که فرد برای دریافت آن، چه تلاشهایی کرده است. ممکن است این سنجاقسینه کوچک باشد، اما نشانه موفقیت بوده و ارزش آن برای شخص دریافتکننده و اطرافیانش شناخته شده است.
پاداشهای ناملموس نیز انگیزانندههایی قوی هستند. وقتی افراد کار مهمی انجام میدهند، میتوانید آنها را به ناهار دعوت کنید و یا برایشان مرخصی با حقوق در نظر بگیرید. چند روز قبل، این موضوع را اعلام کنید تا همه بدانند برای شرکت کار مهمی انجام داده است و رئیس او را به ناهار دعوت کرده است.
این کار، انگیزانندهای بسیار قوی است. میتوانید مسئولیتهای افراد را افزایش دهید و آنها را به کلاسهای آموزشی پیشرفته بفرستید تا بتوانند کار خود را در آینده بهتر انجام دهند. در این حالت، با یک تیر دو نشان زدهاید. فردی که آموزش میبیند خود را مهمتر و ارزشمندتر احساس میکند، همچنین شرکت نیز فردی را در اختیار دارد که توانایی بیشتری برای دستیابی به نتایج بهتر در آینده دارد.
به رشد و پیشرفت کارمندان توجه داشته باشید.
برای استفاده از این روش نیز باید به این نکته توجه کنید: شما با انسانها کار میکنید، نه رباتها. شما باید اقدامات مختلفی انجام دهید تا به کارمندان نشان دهید برایشان ارزش قائل هستید و صرفا به چشم ماشین پولسازی به آنها نگاه نمیکنید.
انسانها در مسیر زندگی خود هیچوقت روی یک خط مستقیم حرکت نمیکنند. آنها یا در حال پیشرفت هستند و یا در حال پسرفت. حتی زمانی که خودشان تصور میکنند مسیر زندگی آنها یک خط مستقیم است، در واقع در حال پسرفت هستند. پس برای ایجاد انگیزه در کارکنان باید به آنها کمک کنید مهارتهای جدید یاد بگیرند، آموزش ببینند و رشد کنند. فراموش نکنید که آب راکد به مرداب تبدیل خواهد شد. آب را جاری کنید!
محیط کاری مناسبی برای کارمندان فراهم کنید.
اینکه کار در محیطی فعال و پویا و در میان گروهی از افراد باانگیزه انجام شود، به ایجاد انگیزه در کارکنان کمک میکند. پس سعی کنید محیط کاری خود را به گونهای ایجاد کنید که کارمندان در آن احساس آرامش داشته باشند. برخی از ایدههایی که در این راستا میتوانید مورد استفاده قرار دهید را در ادامه بیان کردهایم.
- اتاق استراحت درست کنید و در آن تجهیزات مختلف اعم از وسایل پذیرایی و خوراکی و تجهیزات بازی قرار دهید. زمانی که کارمندان استراحت خوبی میان روز داشته باشند، با انگیزه بیشتری به کارهای بعد از ظهر خود خواهند رسید!
- برای هر تیم فضای منحصر به فردی در نظر بگیرید. اگر همه اعضای سازمان در کنار یکدیگر باشند، بینظمی ایجاد میشود. اگر هر فردی به تنهایی کار کند نیز خسته و منزوی خواهد شد. پس بهتر است برای هر تیم فضای منحصر به فردی ایجاد کنید تا در ضمن تعامل کارهایشان را انجام دهند. رعایت اصول کار تیمی باعث ایجاد انگیزه در کارکنان میشود.
- دکوراسیون مناسب برای فضا در نظر بگیرید. رنگها و دکوراسیون محیط تأثیر بسزایی در روحیه دارند و میتوانند باعث افزایش انگیزه در کارکنان مجموعه شما شوند.
مدیر باشید، نه رییس!
یک مدیر کارمندان را هدایت میکند. باعث رشد آنها میشود و در واقع با یک تیم به هدف سازمان میرسد. اما یک رییس از کارمندان به عنوان ابزار استفاده میکند، به آنها اجازه پیشرفت نمیدهد و در نهایت به عنوان شخصی که سازمان را به اهدافش رسانده، معرفی میشود.
معمولا اعضای سازمان رییسها افرادی بیانگیزه هستند که کارهایشان را تنها از سر انجام وظیفه انجام میدهند. اما اعضای سازمان مدیران افراد مسئولیت پذیری هستند که وظایفشان را با علاقه انجام میدهند و برای تیم و اهداف سازمانی ارزش قائل هستند. مدیرها به خوبی میتوانند اقداماتی برای ایجاد انگیزه در کارکنان انجام دهند.
ایجاد بستری برای پیشرفت
هر سازمانی که بستری برای ارتقاء و پیشرفت شغلی داشته باشد، انگیزه کارکنان آن سازمان برای دستیابی به موفقیت شغلی افزایش می یابد و یکی از زمینه های افزایش انگیزه را برای آنان فراهم می کند.
صداقت و جلب اعتماد کارکنان
صداقت در رفتار و گفتار مدیران و اجتناب از دروغ باعث جلب اعتماد کارکنان سازمان خواهد شد. این مسئله برای کارمندان بسیار لذتبخشتر است و تاثیر بسزایی بر انگیزه کارکنان میگذارد.
کلام آخر:
برای کارمندان و کارکنان یک اداره، شرکت یا کسب و کار کاملاً طبیعی است که با کاهش انگیزه مواجه شوند، اما زمانی که این امر به صورت مستمر صورت بگیرد و نمودارش رو به رشد باشد، تبدیل به یک مشکل میشود. این نکات برای یک صنعت خاص نیستند. ضمن اینکه اغلب آنها بدون هزینه یا با هزینهای بسیار کم صورت میپذیرد
تهیه و تنظیم: گروه تحقیقاتی ثروت تفکر
دیدگاهتان را بنویسید