راهکارهایی برای مدیریت هزینه های زندگی
راهکارهایی برای مدیریت هزینه های زندگی
حتما شما هم تا بحال متوجه شدهاید که خیلی از اوقات دخل و خرج مان با هم جور در نمیآید و همیشه به آخر ماه نرسیده پولمان ته میکشد و حساب بانکیمان خالی میشود. تنها راه پیشگیری و این که بتوانیم خرج ها را کنترل کنیم و هیچگاه با بی پولی مواجه نشویم این است که مدیریت هزینه داشته باشیم.
هزینههای ضروری را مشخص کنید
برای اینکه بتوانیم بهترین عملکرد را داشته باشیم و به درستی مدیریت هزینه زندگی را انجام بدهیم، بهتر است خرج و مخارج ضروری را از غیر ضروری تفکیک کنیم.
مثلا اگر قسط و بدهی هست جز اولویتها قرار بدهیم و سپس هزینههای دیگر!
هزینه مسکن، خوراک، پوشاک و بهداشت جز مخارج ضروری محسوب میشوند.
اما خوراک و پوشاک خیلی مباحث کلی هستند و بهتر است با جزئیات این موارد را تفکیک کنیم.
مثلا شاید خرید لباس جزء هزینههای ضروری نباشد، پس میتوانیم این مبلغ را برای چیز دیگری هزینه کنیم یا کنار بگذاریم.
بودجه بندید و توافق کنید
حالا نوبت این است که خواستههای خانواده و همچنین ضروریات زندگی را لیست کنید. بعضی از نوشتن این موارد روی کاغذ خوششان نمیآید و احساس میکنند بیش از اندازه تحت معادلات ریاضی دخل و خرج قرار میگیرند. اشکالی ندارد! اما این بودجهبندی را حتما در ذهن داشته باشید و اگر در خانواده کسی که سرپرست او هستید از شما درخواست مالی دارد، به او اطلاع بدهید که طبق بودجه خانواده چه وقت میتوانید خواسته مالی او را برآورده کنید.
در این بین، اولویتبندی خواستههای خانواده طبق بودجهبندی هم مهم است. یک درس مهم برای بچهها در همین بودجهبندی قابل ارائه است. فرض کنید دختر شما کفشی در بازار دیده و دوست دارد آن را داشته باشد، درحالی که کفشهایش هنوز قابل استفاده است. از طرف دیگر پسر خانواده که لباس ورزشی ندارد، باید یک دست لباس ورزشی بخرد. ماه دیگر بیمه ماشین پدرخانه تمام میشود و مادرخانه هم نیاز دارد که به پزشک مراجعه کند.
در حالت طبیعی مراجعه به پزشک و درمان در اولویت مخارج قرار میگیرد. نیاز به لباس نیز از دیگر مخارج ضروری است. پدر میتواند بخشی از پول بیمه ماشین را در این ماه کنار بگذارد اما خرید کفش نو برای عضوی از خانواده که هنوز کفش دارد به ماه یا ماههای آتی موکول میشود.
اولویت بندی کنید
بعد از مشخص کردن هزینههای زندگی هر کدام از آنها را بر اساس اولویت و اهمیتی که دارند، دستهبندی کنیم.
مثلا اگر برای خرید مواد غذایی به فروشگاه میرویم بهتر است لیستی از نیازهای خود تهیه کنیم تا از خرید اضافه جلوگیری کنیم در غیر این صورت شاید با خریدهای کم و کوچک در نهایت هزینه سنگینی پرداخت کنیم که اگر آن مبلغ را به بخش دیگری اختصاص بدهیم سریعتر میتوانیم به اهدافمان یعنی روشهایی برای مدیریت هزینههای زندگی دست پیدا کنیم.
تقسیمبندی کنید
حالا که میزان درآمدمان را مشخص کردیم و هزینههای ضروری را از غیر ضروریها جدا کردیم و سپس آنها را اولویتبندی کردیم، باید برای مابقی پولمان برنامهریزی کنیم.
مثلا مشخص کنیم که هرماه؛
مبلغی را برای اجازه خانه، مبلغی برای پرداخت قبوض و شارژ ساختمان، مبلغی برای خرید منزل، مبلغی برای هزینههای درمانی، مبلغی برای سایر هزینههایی که ممکن است اضافه شود و یا در دستهبندی خاصی قرار نمیگیرند، مبلغی برای تفریح، مبلغی برای پسانداز و… مشخص کنیم.
این دستهبندیها ممکن است برای هر شخصی متناسب با سبک زندگی و شرایط مالی و… متفاوت باشد پس بهترین راه این است که خودمان متناسب با شرایطی که داریم دستهبندیهای درستی را برای درآمدمان در نظر بگیریم.
به کمک برنامه فانوس میتوانید این دستهبندی را انجام دهید و همیشه روی گوشی به تقسیمبندی و حساب و کتاب خود دسترسی داشته باشید.
هزینهها را کاهش بدهید
حالا با وجود برخی هزینههای ثابت و مشخصی که داریم بهتر است تا حد امکان این هزینهها را به حداقل برسانیم مثلا اگر قصد خرید پوشاک را داریم، بهترین زمان وقتی است که اجناس آف میخورند و فروشگاهها اجناسشان را با تخفیفهای خوبی ارائه میدهند.
زمانی که همه مردم به سمت یک برند خاص یا یک جنس مشخص میروند بهتر است کمی صبوری کنیم تا بازار آرام شود و از تب و تاب بیفتد تا بتوانیم همان جنس را با قیمت مناسبتری بخریم.
هزینهها را تجزیه و تحلیل کنید
هدف ما این است که هزینههایمان از درآمدمان بیشتر نشود بنابراین لازم است که هر روز بررسی کنیم تا خرج و مخارج بیشتری نداشته باشیم.
اگر هزینههایی که انجام میدهیم از درآمدمان بیشتر شد بهتر است بازنگری اساسی به کل برنامهریزی خود داشته باشیم.
همچنین برای اینکه بودجهبندی بهتری داشته باشیم و طبق برنامه خود پیش برویم، بهتر است این برنامه را روزانه هم یادداشت و بررسی کنیم.
یعنی برای هر روزمان مبلغ مشخصی را در نظر بگیریم که طی آن روز فراتر از آن مبلغ هزینه نکنیم سپس، شب به شب آن را بررسی کنیم.
مثلا من جدا از هزینههای اصلی که دارم، مشخص میکنم که روزی تا ۲۰ هزارتومان میتوانم برای هزینههای پیشبینی نشدهام کنار بگذارم پس سعی میکنم اگر قصد خرید چیزی را دارم تا سقف ۲۰ هزار تومان باشد نه بیشتر!
پسانداز کنید
در این بین بهترین کار این است که حتما مبلغی را برای پسانداز کردن در نظر بگیریم و آن مبلغ را مثل وام بدانیم چون معمولا اگر با کمی سختی مواجه شویم اولین کاری که میکنیم این است که از پساندازمان میزنیم.
با مدیریت هزینه های زندگی،سرمایهگذاری کنید
سرمایهگذاری یکی از راههایی است که اگر درست و اصولی انجام بدهیم، به واسطه آن میتوانیم سرمایه خود را افزایش بدهیم.
برای سرمایهگذاری به مبلغ اولیهای نیاز داریم که اگر آن مبلغ را نداشته باشیم، میتوانیم مدتی پولمان را پسانداز کنیم و سپس با پساندازمان، سرمایهگذاری مناسبی انجام بدهیم.
برای سرمایهگذاری میتوانیم وارد بازار بورس، خرید و فروش طلا و… شویم اما موضوع مهم اینجاست که هرکدام از این بازارها به همان اندازه که میتوانند مفید باشند، به همان اندازه هم میتوانند ضرر برسانند پس نکتهای که از بسیار حائز اهمیت است اینجاست که نسبت به هر کدام از بازارها که قصد سرمایهگذاری در آنها را داریم، اطلاعات کافی را به دست آوریم بعد وارد آن بازار شویم.
وقتی حالمان خوب نیست، خرید نکنیم!
مطالعات نشان میدهد اصولا زمانی که افراد غمگین و ناراحت هستند و به بازار میروند ناخودآگاه بیشتر خرید میکنند و کنترل دقیقی روی منطق خودشان ندارند.
در چنین شرایطی اگر نیاز به خرید داریم، بهتر است قبل از خرید ناراحتی خود را با صحبت کردن، گوش دادن به موسیقی و… کم کنیم سپس به خرید برویم.
تهیه و تنظیم : گروه تحقیقاتی ثروت تفکر
دیدگاهتان را بنویسید