بررسی جایگاه و اهمیت حسابدار در کسب و کار

بررسی جایگاه و اهمیت حسابدار در کسب و کار
به طور کلی، هر جایی که تبادلات مالی وجود داشته باشد، نیاز به حسابداری احساس میشود. گزارشهای مالی حسابداری، موقعیت فعلی شرکت شما را نشان داده و همچنین در تصمیمگیری های مالی به شما کمک میکند. همچنین حسابداری در کسب و کارها به منظور شفافیت بیشتر برای ارائه به نهادهای نظارتی، اسناد مالی ارائه میکند؛ مانند ترازنامه، صورت سود و زیان، صورت جریان های نقدی، اظهارنامه مالیاتی و … .
به همین دلیل است که وجود حسابداری در کسب و کارها تبدیل به نیاز مبرم برای کسب و کارها گردیده است. به علت تخصصی بودن حسابداری در کسبوکارها، در بسیاری از موارد، انجام این کار برون سپاری میشود. استفاده از خدمات یک شرکت حسابداری مطمئن، مزایای زیادی را برای کسبوکارها به همراه خواهد داشت.
تعریف ساده از حسابداری
حسابداری، اطلاعات مالی و مربوط به کسب و کار را ثبت و سازماندهی می کند و به انتقال درک اطلاعات مالی کمک می کند.
شما می توانید حسابداری را به عنوان یک ماشین بزرگ تصور کنید که اطلاعات مالی خام را در آن ثبت می کنید. سوابق مربوط به تمام معاملات تجاری، مالیات، پیش بینی ها و سیار موارد مربوطه پس از آن بررسی ساده ای در مورد وضعیت مالی کسب و کار شما با توجه به استانداردهای حسابداری ثبت می شود.
حسابداری به شما می گوید که آیا سود کسب می کنید یا خیر، جریان نقدینگی شما چیست، ارزش فعلی دارایی ها و بدهی های شرکت شما چیست و در واقع کدام قسمت از تجارت شما درآمد کسب می کند و بسیاری از موارد دیگر. حسابداری به گزارشگری مالی بسیار کمک میکند و از وظایف آن محسوب می شود.
نقش حسابداری در شرکت ها
هدف از حسابداری ارائه اطلاعات مالی به ذینفعان کسب و کار، مدیریت، سرمایه گذاران و اعتبار دهندگان است. حسابداری فعالیت های شرکت را اندازه گیری و خلاصه می کند و نتایج را به مدیریت و سایر اشخاص ذینفع ابلاغ می کند.
مدیران برای تصمیم گیری هوشمندانه به داده های مالی دقیق و به موقع نیاز دارند و حسابداران کسانی هستند که این اطلاعات را تولید می کنند. در حالی که فرآیند حسابداری داده ها را جمع آوری و در انواع گزارش ها ارائه می کند، حسابداران به تفسیر معانی گزارش ها کمک می کنند و راه هایی را برای استفاده از این جزئیات برای حل مشکلات تجاری پیشنهاد می کنند. در اکثر شرکت ها برای انجام امور حسابداری به بهترین شکل ممکن از نرم افزار حسابداری استفاده می شود.
حسابداری را می توان به دو صورت مدیریتی و مالی طبقه بندی کرد. حسابداری مدیریت به راه اندازی کسب و کار کمک می کند، در حالی که حسابداری مالی میزان عملکرد آن را گزارش می دهد.
حسابداری مدیریت داخلی
حسابداری مدیریتی گزارش های داخلی تولید می کند که برای مدیریت طراحی شده و برای تصمیم گیری استفاده می شود. این گزارش ها با اهداف و نیازهای خاص مدیران اصلاح شده و منطبق می شوند و معمولاً برای احزاب خارج از شرکت منتشر نمی شوند.
چند نمونه از گزارش های حسابداری مدیریت عبارتند از قدیمی شدن حساب های دریافتی، سطح موجودی، فروش ماهانه و وضعیت حساب های پرداختی. گزارش های حسابداری داخلی نیز برای تهیه بودجه و پیش بینی ها استفاده می شود.
اهمیت اطلاعات حسابداری
اداره یک تجارت مستلزم داده های دقیق در مورد دارایی ها، بدهی ها، سود و وضعیت نقدی شرکت است. حسابداری این اطلاعات حیاتی را فراهم می کند. حسابداری نقش مهمی در ارزیابی قابلیت سرمایه گذاری دارد. بررسی صحیح یک سرمایه گذاری مستلزم تحلیل دقیق هزینه ها و پیش بینی انتظارات برای جریان های نقدی آتی است. معیارهای خاصی مانند تعیین موانع برای بازگشت سرمایه باید رعایت شود.
تصمیمی را در نظر بگیرید که مدیران اغلب با آن مواجه هستند که آیا در یک کارخانه جدید سرمایه گذاری کنند یا امکانات موجود را گسترش دهند. یک انتخاب ممکن است سرمایه گذاری ۱ میلیون دلاری در یک مرکز تولید جدید یا صرف ۳۰۰۰۰۰ دلار برای توسعه خط تولید باشد. هر جایگزین دارای جریانهای نقدی متفاوتی در ابتدا و جریانهای نقدی ورودی متفاوتی خواهد بود. هر رویکرد بازگشت سرمایه متفاوتی خواهد داشت. بنابراین، مدیریت باید کدام را انتخاب کند؟ حسابداران شرکت ارقام هر سرمایه گذاری را تجزیه و تحلیل می کنند، نرخ بازده هر پروژه را محاسبه می کنند و یافته های خود را به مدیریت ارائه می کنند.
این وضعیتی است که رویههای حسابداری دادههای مالی مربوطه را تولید میکنند که مدیریت برای اتخاذ تصمیمات هوشمندانه به آن نیاز دارد. آنها همچنین باید راه های مختلفی را برای تامین مالی این سرمایه گذاری ها کشف کنند. تصمیمات باید همیشه با حقایق و ارقام معتبر پشتیبان شوند.
حسابداری مقررات دولتی
مشاغل باید از مقررات دولتی پیروی کنند و مالیات بر درآمد شرکتی، مالیات تامین اجتماعی و فروش بپردازند. حسابداران مطمئن می شوند که پرونده ها دقیق و به موقع هستند. هر گونه اشتباه در هنگام گزارش درآمد می تواند منجر به جریمه و جریمه شود.
اهمیت و نقش حسابدار در ارزیابی عملکرد تجاری کسب و کار ها:
حسابدارهای شرکت ها و سازمان ها مخصوصا حسابدارهای بخش مدیریت موظفند گزارش هایی را در مورد سوابق مالی شرکت آماده و برای هیئت مدیره ارائه نمایند که به مدیران در بررسی و نحوه عملکرد سازمان و همچنین تجزیه و تحلیل وضعیت کنونی کمک شایانی می نماید.
در واقع می توان گفت که گزارش های ارائه شده توسط حسابدار ها می تواند مشکلات موجود را در خصوص کسب و کار مورد نظر شناسایی نموده و بتوانند از این طریق به بهبود روند تصمیم گیری کمک نمایند. همچنین با این کار می توان به روند استخدام نیروی کار جدید و همچنین سایر تغییرات در هیئت مدیره و صاحبان سهام بهبود بخشید.
همچنین این موضوع می تواند گزارش ها را بررسی نموده و آنها را با شرایط کنونی و همچنین شرایط قبلی سازمان مقایسه نمود تا با این مقایسه و ایجاد راهکارهای درست، به تعیین بودجه و اصلاح رویکرد های اشتباه پرداخت.
در گذشته سازمانها و شرکتها گسترش آنچنانی نداشتند و امور مالی با خودکار و کاغذ و چرتکه به انجام میرسید. امروزه با توجه به گسترش امور مالی سازمانها، تکنولوژی و سیستم مالی پیشرفت کرد بالطبع آن افرادی حاذق با دانش حسابداری روی کار آمدند. میتوان سیستم اطلاعات مالی را یکی از مهمترین زیرمجموعههای سیستم مدیران برای ارتقا و رشد کسب و کارها دانست. یک حسابدار خوب باید بتواند در عین بهرهگیری از دانش مالی، ادبیات خوبی برای نوشتن صورتهای حسابداری داشته باشد تا قابل فهم و پربار باشد.
در ادامه مقاله اطلاعاتی درباره تاثیر حسابداری در مدیریت شرکت، اهمیت دادهها در تصمیمگیری مدیران و برنامهریزیهای مالی شرکت میپردازیم.
اهمیت حسابداری در شرکتها
به طور کلی حسابداری اطلاعاتی در زمینه جریانهای مالی، درآمدها، سود و زیانها و مالیات شرکت را دستهبندی کرده و در اختیار مدیران سازمان قرار میدهد. این موضوع حتی در محاسبه عیدی بازنشستگان تامین اجتماعی تاثیر بسزایی دارد ولی در این مقاله رویکرد کسب و کارها را در نظر میگیریم. رویکردهای مدیران برای انجام اموری همچون سرمایهگذاری، گسترش کسبوکار یا حتی پرداخت حقوق و دستمزد کارکنان با توجه به این اطلاعات دریافتی جهت میگیرد. به همین دلیل صحت و دقت اطلاعات ارائه شده توسط حسابداران اهمیت بسیار بالایی دارد.
در سازمانها به دستهبندیهای زیر تقسیم میشود:
- مدیریتی
- مالی
حسابداری مدیریتی، سرعت بخشیدن روند پیشرفت سازمان
با ارائه اطلاعاتی درباره درآمدها، هزینهها و تحلیل فرایندهای مالی شرکتهای رقیب گزارشاتی به مدیران ارشد و ذینفعان شرکت، به آنها در راستای اخذ تصمیم برای سرمایهگذاری و ارتقا شرکت کمک میکند. هرچه اطلاعات دقیقتر باشند مدیران فرایند هموارتری را برای تصمیمگیری طی میکنند و اطلاعات غلط موجب عقب ماندن شرکت از مسیر اصلی خود میشود.
حسابداری مالی، تضمین کننده استاندارد مالی شرکت
در همه سازمانها و شرکتها امور مالی از مهمترین مواردی به شمار میروند که هر مدیری باید به آن توجه داشته باشد. هرچه سازمان و فعالیتهای آن گستردهتر باشند، بالطبع فرایند مالی پیچیدهتری برای آنها وجود دارد. در حسابداری مالی همه فرایندها و تراکنشهای مالی اعم از محاسبه سنوات مورد بررسی قرار میگیرند تا از استانداردهای قانونی تبعیت شود.
تاثیر حسابداری بر مدیریت داخلی شرکت
همه مدیران باید بر این موضوع واقف باشند که حسابداری چیست و چه تاثیری بر مدیریت شرکت دارد. حسابداری از واحدهایی است که تاثیر مستقیم بر مدیریت شرکت دارد. در صورتی که گزارشات مالی به درستی ارائه شوند سیستم حقوق و دستمزد، پاداش، سرمایهگذاری و انجام پرداخت بدهیها شرکت به شکل صحیح و در زمان معین انجام میشود. از موارد دیگر تاثیر حسابداری بر مدیریت داخلی شرکت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تاریخ دقیق حسابهای دریافتی
- گزارش میزان موجودی شرکت
- بررسی میزان فروش ماهانه
- رصد وضعیت حسابهای در انتظار برای پرداخت
گزارشها باید به دقت و در زمان معین ارائه شوند تا دیدگاه معینی درباره وضعیت مالی شرکت به دست آید.
اهمیت حسابداری در تصمیمگیری مدیران شرکت
دادههای مالی اعم از دارایی، بدهی و صورت سود و زیان از موارد اساسی اهمیت حسابداری در تصمیمگیری مدیران شرکت هستند که باید به دقت مورد بررسی قرار گیرند. همچنین حسابداران باید بدانند بیمه بیکاری چیست و با ثبت دقیق گزارشهای حقوق و دستمزد به کارمندان در دوران بیکاری برای دریافت تسهیلات کمک کنند. در اختیار قرار دادن این اطلاعات برای مدیران باعث میشود تا از هرگونه کسری بودجه و مشکلات مالی در آینده جلوگیری شود. میتوان نتیجه گرفت بهرهگیری از نیروهای حاذق حسابداری و آموزش صحیح آنها میتواند در روند موفقیت مالی شرکت تاثیر بسزایی داشته باشد.
پیوند برآوردهای مالیاتی شرکتها با سیستم حسابداری
هر شخصی که قصد راهاندازی کسب و کار را دارد قطعاً در مورد قوانین مالیاتی و الزام رعایت آنها شنیده است. فرقی نمیکند کسب و کار و تراکنشهای مالی در چه اندازه هستند، همه صاحبان مشاغل باید از قوانین تبعیت کنند. یکی از دلایل اساسی اهمیت حسابداری در شرکتها تحلیل میزان سود و زیان شرکتها و برآورد مالیاتی است که شرکت باید به دولت بپردازد. دقت و وقت شناسی تیم حسابداری باعث جلوگیری از بروز ضرر و جریمههای مالی میشود.
صاحبان مشاغل ضروری است نسبت به زمانبندی کارهای تیم حسابداری و دریافت اطلاعات دقیق اهتمام ورزند تا از مشکلات مالیاتی جلوگیری شود. ارائه اظهارنامه مالیاتی از مواردی است که برای همه مشاغل جزو ضروریات در نظر گرفته شده است
تهیه و تنظیم : گروه تحقیقاتی ثروت تفکر
دیدگاهتان را بنویسید