تفاوت میان کوچینگ و مشاوره
تفاوت میان کوچینگ و مشاوره
کوچینگ چیست؟ مشاوره چیست؟
کوچینگ و مشاوره دو حوزه متفاوتی هستند که سعی دارند به افراد برای رشد و ارتقاء بیشتر و راحتتر کمک کنند. هر دوی این حوزهها سعی میکنند تا افراد را به سمت موفقیت سوق دهند، شرایط کاری آنها را بهبود ببخشند و راه حلهای ماندگاری را برای مسائل و مشکلات افراد پیدا کنند.
اما آنچه باید بدانید تفاوت کوچینگ و مشاوره است، چراکه درست است که تشابه این دو حوزه زیاد است، اما هر کدام هدف جداگانهای دارند و برای دسته متفاوتی از مشکلات و چالشهای افراد تنظیم شدهاند.
پیش از اینکه به بررسی تفاوت کوچینگ و مشاوره بپردازیم، ابتدا لازم است تعریف کوتاهی از هر کدام از این دو حوزه را در ذهن داشته باشیم.
کوچینگ: کوچینگ یک ابزار خودسازی است که در آن یک کوچ یا متخصص به افراد کمک میکند تا به درستی اهداف، چالشها و مشکلات خود را بشناسند، از محیط و شرایط خود آگاه شوند و بهترین راهکار را برای بهبود شرایط و توسعه فردی پیدا کنند. در واقع هدف کوچینگ بهبود مهارتهای مدیریت زمان، عزت نفس، سخنرانی در جمع، تواناییهای رهبری، افزایش اعتماد به نفس و… است که توسط متخصصین کوچینگ به مراجعان آموزش داده میشود.
مشاوره: یک مشاور فردی است که در زمینههای مختلف شغلی و تخصصی به کمک افراد میآید. در واقع افراد از دانش یک مشاور استفاده میکنند تا مشکلات و چالشهای پیش روی خود را حل کنند. در فرایند جلسات مشاوره، مشاورین بهجای اینکه به شخص کمک کنند تا خود فرد راهکار مناسب و عملی خود را پیدا کند، خودشان راهکار مناسب را به فرد پیشنهاد میدهند.
شباهت مشاوره و کوچینگ
با توجه به تعریفهای بالا کوچینگ و مشاوره هر دو یک هدف دارند و آن هم کمک به شماست تا زندگی بهتری بسازید و به موفقیت برسید. هر دو اینها فضایی از اعتماد و حمایت فراهم میکنند و هر دو دلیل مشکلات را بهتان میگویند. اینها باعث میشوند انعطاف پذیر شده و با شرایط سازگار شوید و تا حدودی به پاسخهایتان برسید. در کار، زندگی و ارتباطاتتان رو به جلو حرکت کنید و هر دو در شناختن باور درست و تغییر دیدگاه به ما کمک میکنند.
تفاوت بین کوچینگ و مشاوره روانشناسی (Counseling)
بسیاری از ما درک درستی از تفاوت میان مشاوره روانشناسی و کوچینگ نداریم و این دو را با هم یکی می کنیم. اما همانطور که تفاوتهای منتورینگ و کوچینگ را خواندید، بد نیست تفاوت کوچینگ و مشاوره را هم بلد شوید.
تشخیص
مشاور میگوید: «من میدانم مشکل شما چیست!»
کوچ میگوید: «خودتان میدانید مشکلتان چیست!»
راهحل
مشاور روانشناس، به شما راه حلهای پیشنهادی ارائه میکند
کوچ از شما سوالات بسیار خوب میپرسد تا راهحلهای مخصوص خودتان را پیدا کنید.
نحوه کمک
مشاور به شما توصیه و پیشنهاد میکند و از دانش خودش در این راه کمک میگیرد
کوچ سعی در توانمندسازی شما در تصمیمگیریها و حل کردن مسائل دارد.
نوع عملکرد
مشاور سعی میکند در زمینه حرفهای خود، مشاوره تخصصی دهد.
کوچ سعی دارد با پرسیدن سوالات خوب، انگیزه فرد را افزایش داده تا از این طریق در زندگی شخصی و کاریشان بهبود ایجاد کند.
تفاوت کوچینگ و مشاوره از نظر احساسات و طرز فکر
کوچ در رابطه با نحوه فکر کردن و خود اندیشی به فرد کمک میکند. این کار به خودی خود، بسیار چالشبرانگیز است. کوچ یا مربی، فرد را ترغیب میکند بر وضع موجود غلبه کرده و از پتانسیل نهفته خودش، بهترین بهره را ببرد. اما مشاور به فرد کمک میکند، به عمیقترین احساسات پی ببرد. مشاور تمام تلاشش این است که مراجع را درک کرده و کمک کند تا به آرامش برسد.
جدول اختصاصی تفاوتهای بین مشاوره و کوچینگ در یک نگاه کلی
کوچینگ | مشاوره | |
درونی | بیرونی | راهحلها در درون خود فرد وجود دارد | راهحلها قبلا پیدا شده است |
راهحلها | راهحلهای هر فرد مخصوص خودش است | راهحلها عمومی و برای همه قابل استفاده است |
اثربخشی | سعی در توانمندسازی فرد درارد (ریشهای) | سعی در حل مشکل دارد (زودگذر) |
کوچینگ یا مشاوره؟ کدامیک برای شما مناسب تر است؟
برای اینکه بهترین انتخاب را داشته باشید و از حضور و دانش بهترین متخصصین برای حل مشکلات یا ارتقاء کسب و کارتان استفاده کنید، باید با توجه به تفاوت کوچینگ و مشاوره از هر کدام از کارشناسان این دو حوزه در زمان و موقعیت مناسب خود کمک بگیرید. در واقع انتخاب یک مشاور به جای یک مربی کوچینگ یا برعکس نه تنها به شما کمکی نمیکند، بلکه ممکن است شما را از هدافتان دور نگه دارد.
بنابراین پس از بررسی تفاوت کوچینگ و مشاوره باید بدانید بر حسب هدف، نیاز و اولویتهای بین سازمانی و شخصی شما کدامیک برای شما مناسبتر است. برای اینکه یکی از متخصصین این دو حوزه را انتخاب کنید باید نکات مختلفی را در نظر بگیرید:
- اگر به تغییرات فردی نیاز دارید باید از مربیان کوچینگ کمک بگیرید؛ اما برای ارتقاء یک کسب و کار بهتر است از حضور یک مشاور بهرهمند شوید.
- اگر نیاز دارید شیوه انجام برخی از کارها مانند تصمیم گیری، بهبود ارتباطات و توسعه فردی را یاد بگیرید و میخواهید این آموزهها در تمام طول مسیر زندگیتان همراه شما باشند باید از متخصصین کوچینگ کمک بگیرید؛ اما اگر مشکلی اساسی در حوزههای مختلف کاری خود دارید و میخواهید فردی آگاه یک راهکار به شما نشان دهد مشاور بهترین گزینه است.
- مشکلات اساسی و بلند مدت با دست مربیان کوچینگ حل میشوند؛ اما مشاورین معمولا راهکارهای کوتاه مدت و تخصصیتر در حوزههای خاص ارائه میدهند.
- اگر نیاز دارید تغییراتی اساسی در شیوه رفتار و عملکرد افراد به وجود بیاید باید از یک مربی کوچینگ کمک بگیرید؛ اما برای پیشبرد اهداف کاری باید با یک مشاور مشورت کنید.
تهیه و تنظیم : گروه تحقیقاتی ثروت تفکر
دیدگاهتان را بنویسید