راهکارهایی برای افزایش تاب آوری

راهکارهایی برای افزایش تاب آوری
تابآوری چیست؟
تابآوری یک ویژگی روانی و روحی است که به فرد کمک میکند با تحمل و سازگاری در مقابل مشکلات، استرسها، فشارهای زندگی و تغییرات ناگهانی روبرو شود. در واقع، تابآوری به فرد امکان میدهد تا بعد از مواجهه با موقعیتهای استرسزا، به حالت عادی خود بازگردد و در کارهای روزمره و روابط اجتماعی خود ادامه دهد. تابآوری به افراد کمک میکند با مشکلات زندگی کنار بیایند و قدرتمندتر در مقابل آنها عمل کنند.
ویژگی افراد تابآور
تابآوری در همه افراد میتواند مفید باشد. افرادی که مهارت تابآوری و تحمل سختی را دارند، دارای چندین ویژگی غالبا مشترک هستند. افراد تابآور نسبت به رویدادهای زندگی متعهد و مسئولیتپذیر هستند و توانایی درگیر شدن عمیق با فعالیتها و رویدادهای زندگی را دارند، آنها همچنین معتقدند که توانایی کنترل و تاثیرگذاری بر فعالیتهای زندگی را دارند و همچنین دارای خصوصیت چالشپذیری هستند؛ یعنی اینکه با وجود تغییرات زیاد در زندگی معتقدند که میتوانند به رشد و پیشرفت خود ادامه دهند.
افراد با تابآوری بالا، ویژگیهای زیر را دارند:
۱. اعتمادبهنفس
بدون اعتمادبهنفس، در شرایط سخت و بحرانی مغلوب خواهیم شد. حتی اگر مهارتهای قوی در هر کاری داشته باشیم. اعتمادبهنفس از بزرگترین مهارتهایی است که هرکسی باید به دست آورد.
۲. توانایی حل مسئله
افراد تابآور، نسبت به مسائل مختلف ذهنیتی تحلیلی انتقادی دارند. آنها از بس با چالشهای مختلف دستوپنجه نرم کردهاند، توانایی شگفتانگیزی در یافتن راهحلهای مختلف در هنگام بروز مسائل دارند. این مهارت حل مسئله به آنها کمک کرده تا در مقابل شرایط مختلف از انعطافپذیری بالایی برخوردار باشند.
۳. انعطافپذیری
افراد تابآور قدرت تطبیق و تغییر دارند. آنها قادرند با موقعیتهای ناخوشایند و تغییرات زندگی بهخوبی سازگار شوند و راهحلهای مناسبی را پیدا کنند.
۴. بهبودپذیری
این افراد تمایل دارند از تجربیات خود یاد بگیرند و از آنها بهرهبرداری کنند. آنها به تلاش برای رشد شخصی و بهبود مداوم خود اهمیت میدهند.
۵. امیدواری
افراد تابآور دارای نگرش مثبت و امیدواری هستند. آنها به دنبال یافتن راهحلها و امکانات برای مواجهه با مشکلات هستند و به خود و دیگران اعتماد دارند.
راهکارها:
بالا بردن آگاهی
شما باید نسبت به اینکه که چرا شرایط غیرقابل پیشبینی و استرسزا شما را به هم میریزد، آگاهی پیدا کنید. از طرفی بفهمید که مغز شما مشکلات را چطور تجزیه و تحلیل میکند.
وقتی شما این نکات را متوجه شوید، بهتر میتوانید در جهت بهبود اوضاع قدم بردارید چون دیگر میدانید مشکل از کجاست و مستقیماً به سراغ راهحل میروید.
هدفگذاری در زندگی
یک شاخص مهم در تابآوری، هدفگذاری در زندگی است. کسیکه هدفمند عمل میکند، کسیکه لیست اهداف دارد و برای رسیدن به آنها تلاش میکند، جهتگیری آینده خود را افزایش میدهد و خب کمتر مانعی میتواند او را از مسیر منحرف کند.
نگرش مثبت به تواناییهای خود
از دیگر شاخصهای تابآوری داشتن اعتماد به نفس و اعتماد به قابلیتهای شخصی است. یعنی شما قبل از اینکه برای حل مسائل اقدام کنید بهتر است باور به تواناییهایتان را بالا ببرید، فرد باید به توانایی خود برای انجام آن باور داشته باشد.
بهتر است بدانید هیچ شخصی بدون این باور نمیتواند گامهای ضروری را برای حل مسائل بردارد. این مورد امکانپذیر نیست مگر با داشتن یک دیدگاه مثبت نسبت به خودتان.
مثبت اندیشی در برخورد با سختیها
سختیها و مشکلات زندگی قابل انکار نیستند و ما هم نمیتوانیم حقیقت این مشکلات را تغییر دهیم، اما میتوانیم ذهنیت خودمان را از شرایط تغییر دهیم.
اگر شما موقعیتهای نامطلوب زندگی را به صورت مسائلی بزرگ و پیچیده ببینید، افکار مثبت و در نتیجه گامهای مثبتی که در ادامه آنها خواهند بود، حذف میشوند و جایی در ذهنتان نخواهند داشت.
تصمیمگیری و عمل قاطعانه
اگر جز افرادی هستید که هنگام مواجهه با مشکلات منتظر میمانید تا خودشان حل شوند، یعنی شما تاب آوری ندارید. در مقابل، توانمندی برای عمل جسورانه در موقعیتهای نامطلوب به منظور حل مسائل میتواند شاخصی از تابآوری باشد.
پس باید تردید را کنار بگذارید تا هم درست تصمیمگیری کنید و هم قاطعانه در پی حل مشکلتان برآیید.
برای مقابله با مشکلات مهارتهای سالم بیاموزید.
اگر قبل از بروز مشکلات به دنبال آموختن و افزایش مهارتهای رفتاری و کنترلی خود باشید در موقعیت بحران، شما مخزنی غنی از راهکارهای موثر دارید که بر حسب اوضاع می توانید از آن ها استفاده کنید.
دیدگاه مثبت در خود ایجاد کنید.
باور داشته باشید که از پس حل مسائل برمیآیید. این کار به شما اعتماد بنفس میدهد و شاخص مهمی در تاب آوری است. در حقیقت باور و ایمان به خود، دیدگاه مثبت شما به ارزشهای خودتان است.
ارتباطات مثبت ایجاد کنید.
ایجاد دلبستگی مثبت و توسعه ارتباطات بین فردی، نشانه سلامت روان انسان است . علاوه بر آن در هنگام بروز بحرانهای زندگی روابط دوستانه و خانوادگی پشتوانه بسیار مفیدی به شمار میآید.
از حمایت ها بهره ببرید.
اگر افرادی دوروبر شما هستند و به شما اعتماد به نفس می دهند، شما هم قلبا به آن ها اعتماد داشته باشید. اشاره کردیم که صحبت کردن درمورد سختی هایی که با آن ها مواجه هستید، نباید باعث شود که این افراد از کنار شما بروند. بلکه باید در هر حالتی کنار شما باشند که این افراد در کنار شما به افزایش قدرت درونی و مدیریت چالش ها کمک می کنند.
توانایی های خود را باور کنید.
یکی از شاخص های مهم در تاب آوری دارا بودن اعتماد به نفس و اعتماد به قابلیت های شخصی خود و باور توانایی های خود است. افرادی که توانایی های خود را باور دارند، می دانند که می توانند موقعیت های نامطلوب را به موقعیت های مطلوب تبدیل کنند و گام های ضروری را برای حل مسائل بردارند.
اقدام های قاطعانه داشته باشید.
برخی افراد زمان روبرو شدن با مشکل منتظر می شوند تا مسائل خودشان حل شوند. این نوع برخورد با مسائل، شاخصی از نداشتن تاب آوری است. برای افزایش تاب آوری در موقعیت های نامطلوب به منظور حل مسائل اقدام های قاطعانه داشته باشید.
روی چیزی تمرکز کنید که می توانید آن را کنترل کنید.
زمانی که با یک بحران یا یک مشکل مواجه می شوید، باید یاد بگیرید که چگونه احساساتتان را که فراتر از کنترل است را در دست بگیرید. به جای این که آرزو می کردید این اتفاقات برای شما پیش نمی آمد، باید سعی کنید و روی چیز هایی تمرکز کنید که تحت کنترل شماست. قدم های مثبت و موثری بردارید و شرایط را بهبود ببخشید. حتی اگر این قدم ها کوچک هستند اما می توانند خود کنترلی و تاب آوری را افزایش دهند.
تهیه و تنظیم : گروه تحقیقاتی ثروت تفکر
دیدگاهتان را بنویسید