معرفی و بررسی انواع تست های استعدادیابی
معرفی و بررسی انواع تست های استعدادیابی
خودشناسی را میتوان بهعنوان مهمترین عامل برای کسب موفقیت تحصیلی و شغلی دانست. حتی با کسب شناخت بیشتر از ویژگیهای شخصیتی، احتمال داشتن یک ازدواج موفق افزایش مییابد. این در حالی است که شناخت ویژگیهای فردی متقاضیان شغلی، میتواند به استخدام نیروهای کاری بااستعداد و مناسب منجر شود.
به همین دلیل استفاده از انواع تست های هوش و استعداد یابی، موردتوجه افراد و سازمانهای مختلف قرار گرفته است.
۱. تست گاردنرا
- هوش موسیقی
- هوش دیداری
- هوش زبانی
- هوش جنبشی
- هوش درونفردی
- هوش طبیعتگرایی
- هوش بینفردی
۲.تست mbti
تست mbti که به نام آزمون شخصیت مایرز-بریگز نیز معروف است. این آزمون به افراد کمک میکند تا شخصیت خود را با استفاده از چهار دوگانگی یا مقیاس خاص ارزیابی کنند:
- درونگرایی_برونگرایی با I و E نشان داده میشود
- حس_شهود با S و N نشان داده میشود
- تفکر_احساس با T و F نشان داده میشود
- قضاوت_درک با J و P نشان داده میشود
هر یک از مقیاسها به عنوان یک طیف عمل میکنند و به شکل صفر و صدی در انسان نمود ندارند. این تست با نتیجه کد چهار حرفی نشان دهنده طرف هر یک از چهار مقیاسی است که یک فرد بیشتر با آنها مطابقت دارد. برای مثال، فردی که به درونگرایی، شهود، تفکر و قضاوت تمایل دارد، تیپ شخصیتی INTJ در نظر گرفته میشود. طبیعتاً ۱۵ تغییر شخصیت دیگر در این چهار طیف وجود دارد.
هیچ تیپ شخصیتی برتر از دیگران نیست. هر کدام به سادگی نشانههای واضح تری از علایق، ناپسندها، نقاط قوت و ضعف یک فرد ارائه میدهند.
۳. تست استعدادیابی اوکانر
در تست استعدادیابی گالوپ که طراح آن آقای جانسون اوکانر ۱۴ استعداد بررسی میشود و مناسب افراد بزرگسال و کودکان میباشد و سپس شغل های مرتب با آن را به شما پیشنهاد میدهد. برای توجه به دقت این تست ۱۴ استعدادی که در آن مورد بررسی قرار میگیرد در زیر نام برده شده است:
- تجسم سازه (structural visualization)
- استدلال استقرایی (Inductive Reasoning)
- ایدهپردازی (Ideaphoria)
- سرعت بالا درک بصری (Graphoria)
- استدلال تحلیلی (Analytical Reasoning)
- استعدادهای عددی (The Numerical Aptitudes)
- استعدادهای شنیداری (Auditory Aptitudes)
- سیلوگرام (Silograms)
- حافظه طراحی و مشاهده (Memory for Design & Observation)
- تشخیص و ادراک رنگ (Color Discrimination & Color Perception)
- طراحی بصری (Visual Designs)
- استعدادهای کار با دست و ابزار (The Dexterity Aptitudes)
- آیندهنگری (Foresight)
- ترکیب کلمات (Word Association)
نکته مهم این است که طبق تست استعدادیابی اوکانر، هر فردی میتواند چند استعداد را از بین این چهارده مورد داشته باشد. کشف استعداد و شناسایی حوزهای که در آن موفقیت شما تضمینشده باشد، تازه ابتدای راه است! هر فردی در مسیر مهارتهای خود، در حقیقت در مسیری میانبر و کمهزینهتر نسبت به دیگران، به موفقیت میرسد. پس قدم بعدی حرکت و تلاش است.
۴. تست هالند
تست هالند نوعی استعدادیابی است که به شما در کشف مهارت های خود به شما میتواند کمک کند. این تست به نامهایی مانند رغبت سنج هالند یا کد هالند نیز مشهور است. سوالات تست هالند به نوعی طراحی شده اند که در زمان انتخاب رشته تحصیلی و شغل آینده بسیار کاربرد دارد و بسیار مفید میباشند.
تست رغبت سنجی هالند برای گروههای سنی ۱۲ سال به بالا مناسب بوده و به دلیل وسیع بودن و کاربردی بودن سوالات برای دانش آموزان راهنمایی، دبیرستانی و دانشجویان نیز توصیه میشود و میتواند تیپ شخصیتی آنها را پوشش دهد و راهنمای خوبی برای آن ها باشد.
تیپ شخصیی آزمون هالند
در تست هالند ۶ تیپ شخصیت وجود دارد و برای هر کدام تفسیر و راهنمایی نیز وجود دارد. اسن تیپ های مختلف شامل: جسور و سازنده، جستجوگر، اجتماعی، قاعده مند، واقع گرا، هنری میباشد. این آزمون ب ای کشف استعداد شغلیمناسب است و پذیرفته شده ترین مدل برای طبقه بندی و درک علایق و شخصیت شغلی افراد است.
۶.تست استعدادیابی نئو
- روانرنجوری
- توافق
- وظیفهشناسی
- گشودگی نسبت به تجربه
- برونگرایی
۶. تست استعدادیابی کلیفتون
آزمون کلیفتون از بهترین انواع تست استعدادیابی برای هدایت شغلی می باشد. به عقیده کلیفتون استعداد یک روش طبیعی تفکر، احساس یا رفتار است. او به این نتیجه رسیده بود که هر کس زمانی که از استعدادها و توانمندیهای خود استفاده میکند، شادتر است. این شادی و انگیزه باعث میشود که برای رسیدن به اهداف خود با انگیزهتر و مشتاقتر باشد و همچنین موفقیت و رضایت بیشتری را تجربه میکند.
توجه به استعدادها و هدفگذاری براساس علاقه و تونمندی های شخصی فقط فایده فردی ندارد، بلکه در سازمانها و تیمها و کارگروهی نیز اثر آن را به شکل افزایش عملکرد و کیفیت کار بالاتر مشاهده خواهیم کرد.
۳۴ نوع هوش کلیفتون
نتیجهی تست استعدادیابی گالوپ به شما میگوید که در کدام ۴ موضوع و ۳۴ مورد توانمندی، قویتر هستید. شما با تمرکز بر روی آنها میتوانید از پتانسیل بینهایت خود استفاده کنید! البته در نظر داشته باشید که برای تبدیل استعدادها به نقاط قوت و توانمندی، باید روی آنها سرمایهگذاری کنید. با این آزمون استعداد بالقوه شما براساس ۳۴ نوع استعداد سنجیده میشود و باید برای توسعه مهارتها و یادگیری دانش زمان صرف کنید و تلاش کنید.
حوزه تفکر استراتژیک (Strategic Thinking)
توانمندیهای این دسته، پاسخ به این سوال است که “چطور اطلاعات را از موقعیتهای مختلف دریافت، بررسی و آنالیز میکنید”. مهارت های تحلیل مسائل و اثبات دلایل، برنامه ریزی، تصمیم گیری، آینده نگری، بهترین عملکرد و… مورد بررسی قرار میگیرد.
- چشمانداز (Context) یا زمینهساز
- آیندهنگر (Futuristic)
- ایدهپرداز (Ideation)
- ورودی یا گردآورنده (Input)
- تفکر (Intellection)
- یادگیرنده (Learner)
- استراتژیک (Strategic)
حوزه ساخت روابط (Relationship Building)
در این حوزه پاسخ به این سوال که شما چطور روابطی قوی و محکم ایجاد میکنید و آنها را پرورش میدهید؟ مورد توجه قرار میگیرد و سوالات در مورد مهارت برقراری و حفظ روابط تاکیید دارد. این ویژگیها به افراد کمک میکنند که تیم و گروه را در کنار هم نگه دارند و به همکاری و تعامل افراد کمک کنند.
- انعطافپذیر (Adaptability) |دارای توانایی تطبیقپذیری
- متصل (Connectedness) |در پیوند با مبدأ
- پرورشدهنده (Developer)
- همدلی (Empathy)
- هماهنگی و سازگاری (Harmony)
- دربرگیرنده (Includer)
- فردگرایی (Individualization)
- مثبتگرایی (Positivity)
- رابط (Relator) | اهل ایجاد رابطه
حوزه نفوذ یا تأثیرگذاری (Influencing)
آیا تا به حال به سوال “چگونه جذاب باشیم؟ و دیگران را تحت تاثیر قرار دهیم؟” فکر کرده اید؟ این یک مهارت اجتماعی است که میتواند با تلاش تقویت شود. این مهارت در بازریابی و تبلیغات بسیار موثر است زیرا از این تواناییها برای متقاعدکردن دیگران میتوان بهره برد.
- فعالکننده (Activator) | آماده برای اقدام
- فرماندهی (Command)
- ارتباط (Communication)
- رقابت (Competition)
- حداکثرکننده (Maximizer) | بیشینهساز
- خودباوری (Self Assurance)
- اهمیت (Significance)
- دوستیاب (Woo) | توانایی جذب دیگران (winning others over)
حوزه اجرایی (Executing)
توانمندیهای افرادی که در این دسته قرار دارد حول پاسخ به این سوال است که “شما چطور باعث میشوید ایدهها به واقعیت تبدیل شوند؟” وقتی گروه نیاز به اجرای یک راه حل دارد، افرادی که توانمندیشان جزو این دسته است، وارد عمل میشوند، در واقع این افراد میتوانند برای تحقق اهداف تیم، بهصورت خستگیناپذیر کار کنند.
- دستیابنده (Achiever) | در جستجوی موفقیت
- سازمانده (Arranger)
- معتقد (Belief) | ارزشمحور بودن
- ثبات (Consistency) | عدالت در برخورد با دیگران
- دقیق و موشکاف (Deliberative) | مشورتکننده و محتاط
- نظم و انضباط (Discipline)
- تمرکز (Focus)
- مسئولیتپذیری (Responsibility)
- احیاکننده (Restorative) | برگرداننده وضعیت به حالت عادی
تلاش و کوشش
فراموش نکنید پاسخ هیچ یک از این بهترین تست های استعدادیابی که در بالا معرفی شد، برگه ورود شما به سرزمین رویاها و آرزوها نیست. این تستها میتوانند راه و انتخاب های شما را محدود و آسانتر کنند، اما باز هم آن کسی که باید مسیر را با تحمل سختی ها طی کند و دست از تلاش و کوشش نکشد، خود شما هستید.
تهیه و تنظیم : گروه تحقیقاتی ثروت تفکر
دیدگاهتان را بنویسید